Skövde och den framtida cementförsörjningen! Föreläsning 3/10 med docent Mia Carlsson
Onsdag 18 september 2024
Mia Carlsson hade olika infallsvinklar när hon beskrev Heidelbergs verksamhet.
Det finns ingen konkurrent till Heidelberg i Sverige och få i Europa. Bristen på konkurrens har lett till mycket stora vinster för Heidelberg. Det har också inneburit att branschen inte har utvecklats och att man använder mer än 100 år gamla tillverk- ningsmetoder.
På flera olika sätt försöker Heidelberg bibehålla sin monopolistställning. Det är märkligt att det svenska Konkurrensverket inte ingripit. Detsamma gäller den europeiska konkurrensmyndigheten.
Heidelberg tar inte sitt klimat-ansvar. Utsläppen av koldioxid är mycket stora vid såväl kalkbrytning som cementtillverkning och Heidelberg har ingen ambition att göra något åt det trots att det finns metoder.
Carbon Capture and Storage, CCS, innebär att koldioxiden i rökgaserna fångas in från kraftverk, förbränningsanläggningar eller stora processindustrier. Genom CCS avskiljs koldioxiden i rökgaserna från kraftverk, förbränningsanläggningar etc. Den avskilda koldioxiden komprimeras och transporteras sedan till en lagringsplats djupt ner i marken. Den möjligheten utnyttjas inte av Heidelberg.
Heidelberg tar ingen hänsyn till andra miljöeffekter. Buller vid brytning. Grundvattennivåer kommer att förändras och kanske leda till att bergvärmebrunnar förstörs. Friluftslivet på Billingen påverkas negativt
Svenska staten borde ingripa, dels mot avsaknaden av konkurrens, dels mot riskerna för klimat och miljö. Staten borde kräva mer av ”grön cement” där man t ex använder mer slaggprodukter i stället för brytning och stimulera andra former av återvinning av cement.