Se alla

Utan invandring stannar Sverige

Söndag 8 oktober 2017

Varför har pressen svängt i invandrarfrågan?

 Vid en överblick av hur media bevakar invandrarfrågan har forskningen under 2010 – 2015 kommit fram till att de negativa budskapen är flera än de positiva. Jesper Strömbäck som författat boken ”Utan invandring stannar Sverige” menade att det efter 2015 blivit ännu mera negativ bevakning –idag vågar ingen riktigt ta debatten. 86 % i medierna handlar om flyktinginvandring. Dessutom måste frågan om tillfälliga uppehållstillstånd omförhandlas av de politiska partierna under valåret 2018. Huvudfrågan handlar om Sverige ska vara öppet eller inte.

Jesper Strömbäck som är professor inom journalistik, politisk kommunikation på Göteborgs Universitet besökte Idéforum Liberalen Skaraborg i Grubbasalen i Skara. Efter att han varit sekreterare i Alliansens Framtidskommission 2011 – 2013 beslöt han sig för att skriva boken om invandring. Han visade historiskt på personer alltifrån företagaren Louis de Geer till flera som betytt mycket för Sverige. Invandring har påverkat Sverige i alla tider. 28 procent i Sverige har nu utländsk bakgrund. Anhöriginvandringen är störst med en fjärdedel knutna till flyktingar medan en stor del är ”kärleksinvandring”.

Jesper Strömbeck visade med forskning på att invandrare bidrar till att öka exporten, flexibilitet och specialisering på arbetsmarknaden, ökad mångfald och kreativitet osv. De bidrar till bistånd och demokratisering i sina hemländer genom att skicka hem pengar och därmed ökad demokratisering. Hotell och restaurang, fastighetsservice, uthyrning, vård och omsorg i Sverige är mycket beroende av invandrade. Inom hotell- och kontorsstädning är andelen invandrade 49 %, buss- och spårvagnsförare 38 %, läkare 33 % osv.

För att kunna räkna kostnaden som 2014 var 1,35 % av BNP behövs långsiktighet. Kostnaden att utbilda en svensk akademiker är 2,3 miljoner kronor. Kostnaden att validera en invandrads yrkeskunskap är 300 000 kronor.

Ulla-Britt Hagström

Jesper Strömbäck, professor, Ing-Marie Larsson ordförande för Idéforum Liberalen Skaraborg och Lars Gurne, sekreterare i Idéforum