Se alla

Debattartikel från Ulla-Britt Hagström (L)

Torsdag 28 mars 2019

Mariesjö som vetenskapsby och turistfångare.

När stora bostadsområden planeras i Skövde saknas ibland något unikt som lockar till just det bostadsområdet. I Skövde skulle till exempel Mariesjöområdet med Science Park Skövde kunna ha ett Planetarium som en möjlighet till rymdupplevelser och astronomisk kunskap. I närheten finns också Balthazar med upplevelser för barn och unga samt materialbiblioteket på Assar som ett av de ledande i världen.

Astronomi är ett av få vetenskapliga fält där amatörer fortfarande spelar en aktiv roll, framför allt inom upptäckt och observation av tillfälliga fenomen som bland annat kometer. I Sverige finns ett 30-tal planetarier med olika inriktning, till exempel Innovatum Trollhättan och Navet Borås. Skövde behöver skapa mera attraktiviteter för att locka turister. Då måste vi tänka visionärt.

Nu ges möjligheter att påverka planprogrammet för Mariesjö. Ett förslag till program beräknas finnas färdigt att ställas ut i maj för samråd. I ett sådant program presenteras visioner och mål inför framtiden. Planprogrammet för Mariesjö ska utgå från befintlig kvartersstruktur, grönområden, bebyggelse och verksamheter. Här finns Skövde Science Park och förväntas som kommunalråd Katarina Jonsson uttrycker sig, bli ”ett Silicon Valley light”. Då jag besökte min son i Palo Alto stannade jag upp i Silicon Valley, dels framför garaget där den första HP-datorn byggdes, dels utanför Steve Jobs hus, medgrundare och vd för Apple, för att sedan åka vidare till Facebook och Google.

Höjdpunkten var Morrison Planetarium i San Fransisco, byggt för upplevelser genom digital teknik. Ett sådant skulle passa och till och med vara möjligt i det vetenskapliga område som Mariesjö kommer att framstå som. Det är inrymt som en del av en byggnad med en kupol och en aula som ger möjlighet att känna sig som en del av rymden. Tanken med Mariesjö är ju att gestalta en stadsdel med egen identitet, friare arkitektur och höga hus. Och inte minst med högskolan tätt inpå, även om inte högskolan direkt kan jämföras med Stanford som viktig aktör för Silicon Valley.

Ulla-Britt Hagström (L)

https://www.sla.se/2019/03/27/mariesjo-som-vetenskapsby-och-turistfangare/