Se alla

DEBATT: Svensk skola ska vara en skola för alla

Onsdag 24 augusti 2022

Läs artikeln i SLA här!

Replik till Vinga 13 år. I en insändare i SLA tisdagen den 18 augusti 2022 riktar signaturen ” Vinga 13 år” stark kritik mot Liberalernas förslag för att skapa arbetsro i skolan.

Skribenten menar att de olika förslagen för särskilt drabbade elever som hon, som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Vinga lyfter särskilt bristen på särskilt stöd, som gravt försvårar möjligheterna att klara studierna för henne och andra elever med NPF.

Vinga, jag har all förståelse och respekt för din frustration över att du inte får det stöd du behöver för att lyckas i skolan. Tyvärr har jag under mina snart 40 år inom utbildningssektorn mött många elever med liknande utmaningar och situation som du. Det är dessvärre vanligt att elever i behov av särskilt stöd inte får den hjälp de behöver, trots att skollagen ger dem den rätten.

Ett särskilt bekymmer är att resursgrupperna, som kan ge skräddarsydda förutsättningar och stöd, har ersatts av strävan efter att alla elever ska inkluderas i den ordinarie klassrumsmiljön oavsett individuella behov och förutsättningar. Därmed är det lätt att förstå att du och många andra elever i behov av särskilt stöd får svårt att nå målen i skolan. Hur har det kunnat bli så fel?

I dag är det de kommunala och fristående huvudmännen, som var för sig har ansvaret för att varje elev får adekvat stöd och den förmågan varierar starkt. Liberalerna vill att vi ska säkerställa en rättvis fördelning och jämn kvalitet i hela riket genom att åter förstatliga skolan.

Svensk skola ska vara en skola för ALLA, ett uppdrag vi ska värna och vara stolta över. Men vi människor är unika individer med olika förmågor och behov. Många elever fungerar väl i den ordinarie klassrummet, medan andra behöver mer skräddarsydda lösningar för att utvecklas optimalt. Liberalerna vill därför säkerställa möjligheten för de elever som har stort behov av särskilt stöd att gå i särskilda grupper eller skolenheter, så kallade resursgrupper.

Sådana satsningar är viktiga, men de räcker inte. Dagens svenska skola brister generellt i trygghet och arbetsro. Det drabbar alla som går där, men icke förvånande drabbar det elever med olika typer av funktionsnedsättningar i högre grad än övriga. Det är allvarligt och så kan det inte fortsätta.

En erfaren lärare jag tidigare arbetade med sa gång: ”En trygg och strukturerad skola med fokus på kunskap är det bästa receptet på utveckling för alla elever oavsett vilka förutsättningar de har”. Jag tror han hade rätt. Just så byggs en skola där samtliga lär, trivs och växer tillsammans. Med Liberalernas strategi för svensk skola, som både säkerställer en fungerande verksamhet för alla och erbjuder individuella lösningar till de som så behöver, får vi en sådan skola. Som liberal brinner jag för att kunna ge alla Sveriges unga en skola präglad av arbetsro och kunskap, en skola för ALLA!

Maria Ljungkvist

Liberal kandidat till kommunfullmäktige i Skövde