Se alla

Bilvägarna behöver en stor upprustning

Söndag 10 juli 2022

Bilvägar och övriga kommunikationer till och genom Skövde behöver en stor upprustning.

 

För närvarande pågår ett arbete i kommunen med en ny översiktsplan för Skövde. Denna plan är tänkt att se framåt i tiden mot behov och önskemål fram mot tio till tjugo år. För åtgärder närmare i tiden tas fördjupande översiktsplaner och detaljplaner fram som då grundas på gällande översiktsplan. Översiktsplanen ska bland annat visa strategier som till stor del ska grundas på framtida teknikutveckling, samhällsutveckling, psykiskt mående med mera. I nuvarande utkast till översiktsplan behandlas bland annat kommunikationer till och genom Skövde. I förslaget anser man att vägtrafiken måste minska av hållbarhetsskäl. Man skriver:” Ska Skövde växa och utvecklas hållbart behöver vi istället för att bygga vägar skifta mot fler hållbara resor och färre resor”. Det betyder att kollektivtrafik och cykel ska prioriteras framför bilar, vägar och gator. Liberalerna anser att det är en felaktig prioritering av flera skäl.

Bilen kommer att vara det viktigaste transportmedlet till och i Skövde. Nya bränslen till elmotorer, i form av el från laddstolpar med stora batterier i bilarna. Vätgas som omvandlas i bilens bränslecell till elmotorn kommer att minimera farliga utsläpp för miljön och klimatet. Vätgasens utveckling är tydligt beskrivet i en artikel i SLA tisdagen den 21 juni 2022. Bilen blir därmed på 10 års sikt ett mycket hållbart alternativ. Pendling bör uppmuntras istället för att straffas eftersom det kan bli svårt att få fram bostäder i samma takt som näringslivet i Skövde utvecklas. Framkomligheten är redan dålig i Skövde och när staden växer kommer problemen att öka. Riksvägarna till Skövde och de större genomfartsvägarna i Skövde ska byggas ut till 2+2 vägar. En utredning startas om att bygga en ny 2+2 väg öster om Skövde som en ny ringled runt Skövde för att förbättra miljön och det måste vara med i översiktsplanen. Denna väg får dock inte påverka militär verksamhet negativt.

Gång- och cykelbanor byggs ut kraftigt och skiljs tydligt åt.

De som inte har bil, har för långt att gå eller cykla eller har andra problem att förflytta sig ska snabbt och bekvämt kunna åka mellan bostadsområden, centrum och verksamhetsområden. Därför behövs snabba buss- och eller spårförbindelser skapas.

Jan-Håkan Otterberg, (L)

Klicka här för att komma till SLA.