Se alla

Årsmöte

Tisdag 21 februari 2017

 

Jonas Andersson om sjukvårdens framtid

Vid Liberalernas årsmöte i Skövde stod sjukvårdens framtid och omställningsarbete i fokus. Jonas Andersson, ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen berättade om ett nytt förslag som ska föras fram till regionfullmäktige.Skaraborgs Sjukhus gott beröm av Jonas Andersson.

Det handlar om den nära vården med Skaraborgsmodellen som förebild, koncentration av specialistsjukvården, digitalisering och inte minst sjukvårdens kvalitet. Trots att den svenska sjukvården har såväl flest läkare som sjuksköterskor jämfört med invånarantalet i västvärlden lider vi av köer, och stressad personal. Jonas Andersson menar att ekvationen inte går ihop. Flera exempel visades på detta. En omställning av vården är nödvändig.

Årsmötesval

Ulla-Britt Hagström fick fortsatt förtroende som ordförande tillsammans med Petter Fahlström och Jacqueline Tjällman som vice ordföranden. Som ordinarie ledamöter i styrelsen valdes Elin Elfverson, Kaj-Eve Enroth, Björn Spetz, Christer Winbäck, Anders Edeskär-Wennberg, Viola Lindén, Douglas Hjalmarsson och Johan Ekström.

Ersättare blev Peter Larsson, Stig Larsson, Hans Clausen, Elisabeth Fläring, Rikard Arenius, Vanja Ekström, Pia Gustafsson och Kay Henningson.

Landsmötesmotioner

Årsmötet ställde sig bakom tolv motioner till Liberalernas Landsmöte i höst. Åtta av dem är inlämnade av Kay Henningsson och berör Sveriges ansvar att skydda sina medborgare, Cyberförsvaret som nytt försvar, Utbildningsplatser till försvaret, Fyrverkerier, Medborgarskap, Nätmobbningen, Bilen på landsbygden m fl. Vidare godkändes  Förstatligande av rektorer som första steg att förstatliga skolan av Agne Hagström, Vaccin mot bältros av Elin Elfverson samt Skattenivå vid försäljning av hus och lägenheter och Möjligheter att stärka livstillvaron för de sämst ställda pensionärerna inlämnad av Ulla-Britt Hagström.

Mötet avslutades med att Göran Rudengren föreslog ett uttalande om att inte sända tillbaka ensamkommande flyktingbarn till länder med kaotiska förhållanden. Ett årligt stipendium för Årets Liberala gärning beslutades att inrättas.